50+ Câu đố tiếng Anh cho trẻ em phát triển tư duy tại nhà hiệu quả

Dạy trẻ tư duy ngay từ sớm bằng cách sử dụng những câu đố vui là phương pháp được nhiều chuyên gia khuyên cha mẹ nên sử dụng hằng ngày. Đặc biệt nếu cha mẹ muốn con phát triển song song cả tư duy và khả năng ngôn ngữ thì không nên bỏ qua 50+ Câu đố tiếng Anh cho trẻ em phát triển tư duy tại nhà hiệu quả. Cùng tham khảo những câu đố hay và thú vị bằng tiếng Anh dưới đây nhé! 

1. Những câu đố tiếng Anh cho trẻ em mầm non

Những câu đố tiếng Anh cho trẻ em luôn là trò chơi vui nhộn cho trẻ và là một hoạt động giúp phát triển những kỹ năng tư duy tuyệt vời cho trẻ. Mục tiêu của những câu đố tiếng Anh cho trẻ em là giúp tăng khả năng sáng tạo, giải quyết vấn đề, cải thiện kỹ năng tư duy phản biện và tăng cường trí nhớ cho trẻ. 

Các nghiên cứu cũng chỉ ra rằng trẻ em thường xuyên được rèn luyện trí não bằng các câu đố có mức độ thành công cao hơn so với những trẻ không tham gia hoạt động giải trí này. Cùng tham khảo ngay những câu đố tiếng Anh cho trẻ em mầm non nhé!  

1. I am full of holes, but I can still hold a lot of water. What am I?

Answer: A sponge

2. What travels around the world but stays in the same corner?

Answer: A stamp.

3. What are the widest pants?

Answer: Archipelago

4. You can find it in Saturn, Earth, Jupiter, Mercury, Mars,  and Saturn, but not in Venus or Neptune. What is it?

Answer: The letter “R.”

5. I am always hungry and will die if not fed, but if you water me, I’ll die. What am I?

Answer: A fire.

Những câu đố tiếng Anh cho trẻ em mầm non
Những câu đố tiếng Anh cho trẻ em mầm non

6. What was the highest mountain in the world before Mount Everest was discovered?

Answer: Mount Everest. 

7. Which word is written incorrectly in the dictionary?

Answer: The word “incorrectly.”

8. Sometimes walking on four legs, sometimes walking on two legs, sometimes walking on three legs, sometimes walking on eight legs. What is that?

Answer: Human

9. What has legs, but doesn’t walk?

Answer: A table

10. When I was little, I wore a blue shirt. When I was your age, I changed to red. What is that?

Answer: Chili Peppers

11. I cannot bite although I have many teeth. What am I?

Answer: A comb

12. Something that covers everywhere. No smell, no color, but everyone needs it?

Answer: Air

13. My beard stays the same although I shave every day. What am I?

Answer: A barber

14. I follow you all the time and copy your every move, but you can’t touch me or catch me. What am I?

Answer: Your shadow

15. What is white when it’s dirty and black when it’s clean?

Answer: A chalkboard

16. What can’t be put in a saucepan?

Answer: It’s lid

17. What’s the name of a place you go to see lots of animals?

Answer: The zoo

18. What do dogs have that no other animal has?

Answer: Puppies.

19. I go from Z to A while the alphabet goes from A to Z. Can you guess the animal?

Answer: Zebra

20. What am I if not a bird that can swim well but cannot fly?

Answer: The penguin

Đáp án câu đố tiếng Anh cho trẻ em mầm non
Đáp án câu đố tiếng Anh cho trẻ em mầm non

2. Những câu đố tiếng Anh cho trẻ em tiểu học 

Những câu đố tiếng Anh cho trẻ em tiểu học là trò chơi trí tuệ phù hợp với độ tuổi của trẻ, giúp củng cố kỹ năng giải quyết vấn đề và tư duy phản biện, khuyến khích tư duy đa chiều và xây dựng những quan điểm mới của trẻ. 

1. The picture of Monalisa, this beauty, has nothing?

Answer: No eyebrows.

2. What kind of cup doesn’t hold water?

Answer: Cupcake or hiccup

3. Four siblings stood underneath an umbrella. Two were holding cats and two were holding dogs. How did they all keep from getting wet?

Answer: It wasn’t raining

4. What comes once in a second, twice in a decade, but just a single time in a century?

Answer: The letter E

5. Dad went out for a walk and it started to rain. He didn’t bring an umbrella or a hat. His clothes were soaked but not a hair on his head was wet. How can this be?

Answer: Dad was bald

6. Which is heaviest: a quintal of iron or a quintal of cotton?

Answer: Neither, they both weigh the same. 

7. Peter’s father has three sons. The first two are named Jim and John. What is the third one’s name?

Answer: Peter

8. Which month of the year has 28 days?

Answer: All of them

9. If tomorrow I said, “The day before yesterday was Saturday,” which day is today?

Answer: Sunday

10. I come down, but I never go up. What am I?

Answer: Rain

Những câu đố tiếng Anh tiểu học
Những câu đố tiếng Anh tiểu học

11. What are three things that are only sold in pairs? 

Answer: Gloves, shoes, socks

12. If you’ve got me, you want to share me; if you share me, you haven’t kept me. What am I?

Answer: A secret

13. Jane has five daughters, and each of her daughters has a brother. How many children does Jane have?

Answer: Six—each daughter has the same brother.

14. Two fathers and two sons are in a house, yet there are only three people in the house. How?

Answer: They are a father,son and grandfather. 

15. Where does Santa Claus live?

Answer: The North Pole

16. If a rooster lays an egg on top of a barn roof, which way will the egg roll off? 

Answer: Roosters don’t lay eggs – hens do!

17. What starts with an E and ends with an E but only has one letter?

Answer: An envelope

18. What word is spelled wrong in every dictionary?

Answer: The word “wrong!”

19. What are two things you can NEVER eat for breakfast?

Answer:  Lunch and dinner!

20. Two mothers and two daughters went out to eat. Everyone ate one hotdog, yet only three hotdogs were eaten in all. How is this possible?

Answer: They were mother, daughter and a grandmother

21. What is the kissing king called?

Answer: Sunset

22. Why did 30 men and 2 women fight?

Answer: Play chess

3. Những câu đố tiếng Anh cho trẻ em trung học 

Các câu đố và câu đố giúp rèn luyện trí óc của trẻ vì chúng liên quan đến nhiều nhiệm vụ trí óc, bao gồm toán học, lý luận logic, nhận dạng khuôn mẫu và tư duy phi tuyến tính: 

1. On a Sunday morning, a man spotted a bear in the distance. Rather than be afraid, he ran toward it excitedly. Why wasn’t he afraid?

Answer: He was at the zoo

2. If you were alone in a dark room, with only a match and an oil lamp, a fireplace and a candle to choose from, which would you light first?

Answer: The match. You must light the match first if you want to light other objects. 

3. If the red house is on the right side and if the blue house is on the left side, where’s the white house?

Answer: In Washington, D.C

4. There was a blue one-story house in a cozy neighborhood. Everything in it was blue—the walls, the carpets, the furniture, even the cat! What color were the stairs?

Answer:There were no stairs. It’s a one-story house!

5. What word when written in capital letters is the same backward, frontward, and upside down?

Answer: NOON

6. Do you know the name of the invention that lets you look instantly right through any wall you want?

Answer: A window

Đáp án câu đố tiếng Anh
Đáp án câu đố tiếng Anh

7. If you see an electric train headed east at 60 miles an hour but there is a wind blowing in from the west at 90 miles an hour, which way is the smoke from the train going to blow?

Answer: An electric train doesn’t have smoke

8. Do you know where you can find cities and countries, towns and shops, roads and lakes, but absolutely no people whatsoever?

Answer: A map

9. In a running race, if you pass the second person, what position will you be in?

Answer: 2nd

10. A man describes his daughters, saying, “They are all blonde, but two; all brunette but two; and all redheaded but two.” How many daughters does he have?

Answer: Three: A blonde, a brunette and a redhead

11. What starts with T, ends with T, and has T inside it?

Answer: A teapot!

12. Which fish is the most expensive?

Answer:  A goldfish!

13. What goes up but never comes down?

Answer: Your age!

14. Can you name three consecutive days without using the words Wednesday, Friday, and Sunday?

Answer: Yesterday, today, and tomorrow

15. There is a train going south. Northwest wind. So which direction will the smoke from the ship go?

Answer: Trains don’t have smoke

16. When does 9 divided by 3 equal 2?

Answer: When we do wrong

17. What hits your father, your mother, your brother, your sister, or your younger sister?

Answer: Toothbrush.

18. A calls B uncle, B calls C grandfather, C calls D uncle, D calls E aunt, E calls F uncle, F calls Z son. What does A call Z???

Answer: Call by mouth

19. What bird weighs 10kg?

Answer: Bird’s nest

20. Which calendar is the longest?

Answer: History

21. What does the panda wish for but never get?

Answer: Because the panda only has 2 colors: black and white, it wishes to take color photos – but it can’t because no matter how it is taken, it’s only black and white!

22. Which mouse walks on two legs?

Answer: Mickey Mouse

23. What do you do first thing every morning?

Answer: Open your eyes

>> Tìm hiểu thêm: Lý do vì sao các trung tâm tiếng Anh thường sử dụng trò chơi cho học viên

Lời kết

Những câu đố tiếng Anh cho trẻ em phát triển tư duy tại nhà hiệu quả rất tuyệt vời vì chúng vận hành nhiều chức năng não khác nhau đồng thời thu hút sự thích thú của trẻ khi chơi trò chơi giải đố. Khi bạn sử dụng các câu đố trí tuệ cho trẻ ở nhà, bạn sẽ tạo cơ hội cho con rèn luyện kỹ năng giải quyết vấn đề. Đây là những kỹ năng không chỉ tốt cho việc học ở trường mà còn cho cuộc sống nói chung của trẻ. 

Có thể bạn quan tâm

[Ebook + Audio] Top 10 truyện tiếng Anh cho trẻ em từ 3-6 tuổi học vựng hiệu quả 

[Ebook + Audio] Top 10 truyện tiếng Anh cho trẻ em từ 3-6 tuổi học vựng hiệu quả 

Nội dung chính1. Những câu đố tiếng Anh cho trẻ em mầm non2. Những câu đố tiếng Anh cho trẻ em tiểu học 3. Những câu đố tiếng Anh cho...

Đọc tiếp
[PDF] TOP 5 Bộ giáo trình tiếng Anh cho trẻ em tiểu học

[PDF] TOP 5 Bộ giáo trình tiếng Anh cho trẻ em tiểu học

Nội dung chính1. Những câu đố tiếng Anh cho trẻ em mầm non2. Những câu đố tiếng Anh cho trẻ em tiểu học 3. Những câu đố tiếng Anh cho...

Đọc tiếp
Tổng hợp 10 trang web học tiếng Anh online chất lượng cho bé tại nhà

Tổng hợp 10 trang web học tiếng Anh online chất lượng cho bé tại nhà

Nội dung chính1. Những câu đố tiếng Anh cho trẻ em mầm non2. Những câu đố tiếng Anh cho trẻ em tiểu học 3. Những câu đố tiếng Anh cho...

Đọc tiếp
7 Quy tắc dạy tiếng Anh cho trẻ theo phương pháp Effortless English

7 Quy tắc dạy tiếng Anh cho trẻ theo phương pháp Effortless English

Nội dung chính1. Những câu đố tiếng Anh cho trẻ em mầm non2. Những câu đố tiếng Anh cho trẻ em tiểu học 3. Những câu đố tiếng Anh cho...

Đọc tiếp
Phân loại các cấp độ tiếng Anh cho trẻ em theo năng lực

Phân loại các cấp độ tiếng Anh cho trẻ em theo năng lực

Nội dung chính1. Những câu đố tiếng Anh cho trẻ em mầm non2. Những câu đố tiếng Anh cho trẻ em tiểu học 3. Những câu đố tiếng Anh cho...

Đọc tiếp
[Update] Bài tập tiếng Anh về Chủ đề Thời tiết cho trẻ em

[Update] Bài tập tiếng Anh về Chủ đề Thời tiết cho trẻ em

Nội dung chính1. Những câu đố tiếng Anh cho trẻ em mầm non2. Những câu đố tiếng Anh cho trẻ em tiểu học 3. Những câu đố tiếng Anh cho...

Đọc tiếp
Đăng ký thi Flyers như thế nào? Toàn bộ thông tin về kỳ thi

Đăng ký thi Flyers như thế nào? Toàn bộ thông tin về kỳ thi

Nội dung chính1. Những câu đố tiếng Anh cho trẻ em mầm non2. Những câu đố tiếng Anh cho trẻ em tiểu học 3. Những câu đố tiếng Anh cho...

Đọc tiếp
5 Cách học tiếng Anh cùng con hiệu quả ba mẹ cần biết

5 Cách học tiếng Anh cùng con hiệu quả ba mẹ cần biết

Nội dung chính1. Những câu đố tiếng Anh cho trẻ em mầm non2. Những câu đố tiếng Anh cho trẻ em tiểu học 3. Những câu đố tiếng Anh cho...

Đọc tiếp
[A-Z] Ngữ pháp và từ vựng tiếng Anh lớp 3 – Global Success

[A-Z] Ngữ pháp và từ vựng tiếng Anh lớp 3 – Global Success

Nội dung chính1. Những câu đố tiếng Anh cho trẻ em mầm non2. Những câu đố tiếng Anh cho trẻ em tiểu học 3. Những câu đố tiếng Anh cho...

Đọc tiếp
TOP 15 bài nhạc tiếng Anh cho trẻ em phổ biến dễ thuộc nhất

TOP 15 bài nhạc tiếng Anh cho trẻ em phổ biến dễ thuộc nhất

Nội dung chính1. Những câu đố tiếng Anh cho trẻ em mầm non2. Những câu đố tiếng Anh cho trẻ em tiểu học 3. Những câu đố tiếng Anh cho...

Đọc tiếp
Tất tật điều cần biết về các chứng chỉ Cambridge

Tất tật điều cần biết về các chứng chỉ Cambridge

Nội dung chính1. Những câu đố tiếng Anh cho trẻ em mầm non2. Những câu đố tiếng Anh cho trẻ em tiểu học 3. Những câu đố tiếng Anh cho...

Đọc tiếp
Về đầu trang

Đăng ký nhận tư vấn